31 Aralık 2008 Çarşamba

Adanasporumuzun ilginç hikayesi.




Kuruluş Hikayesi


Kuruluş yılı 1954 olan Adanaspor' un ilk kurucu üyeleri, Mehmet Şanlıtürk,Mustafa Bekbaş,Erol Erk, Ali Gedikbaş ve Dr.Muzaffer Eraslan' dır.Kurulduğu sene, futbol branşında 2.nci kümede yer alan Adanaspor' un ilk forma renkleri sarı-lacivert olup aynı yıl 1.nci küme'ye terfi etme başarısı göstermiştir.1966 yılında, profesyonel kulüp olma amacına yönelik olarak Akınspor ve Torosspor kulüpleri kendilerini feshederek Adanaspor ile birleştiler..Sarı-Lacivert olan renkleri Turuncu - Beyaz olarak tescil edildi.Profesyonel Adanaspor' un kurucuları arasında, Mehmet Eroğlu, Mustafa Bekbaş, Ali Gedikbaş, Ahmet Kavrakoğlu, Musa Çaldağ, Nevzat Ağaoğlu, Cumali Aslankeser, Selim Zeper ve İsmail Kaplakaslan yer aldılar. 1966-1967 futbol sezonunda 2.nci Türkiye Ligi' nde yer alan Adanaspor, 1970-1971 sezonu sonunda Türkiye 1.nci Ligi' ne terfi etme başarısı göstermiştir.


Adanaspor 1.Ligte
Tarihinde ilk kez Birinci Lig'e 1970-71 sezonunda çıkan Adanaspor, 1972-84 yılları arasında aralıksız olarak 13 yıl Birinci Lig'de mücadele etti. 1978-79 sezonunda Özer Umdu ile merhum Bora Öztürk 15 golle Birinci Lig'de gol kralı oldu.1.Lige ilk çıktığı Gençlik ve Spor Bakanlığı Kupasını da kazanan Adanaspor, 1972-1973 sezonu Gençler Ligi gurup şampiyonluğunun da sahibidir.


Avrupa Macerası
1972 - 1985 yılları arasında, 12 yıl Türkiye 1.nci Ligi' nde mücadele eden Adanaspor, 3 kez UEFA, 1 kez de Balkan Kupasına katılma başarısı göstermiştir. UEFA`da 1975-76 sezonunda Avusturya'nın Salzburg takımıyla eşleşen Adanaspor deplasmanda 5-0 yenilmesine karşın, kendi sahasında 2-0 kazandı. Adanaspor bu galibiyetle beğeni kazandı ancak elenmekten kurtulamadı. 1978-79 sezonunda Macaristan'ın Honved takımıyla eşleşen Adanaspor, deplasmanda 6-0 yenildi kendi sahasında 2-2 berabere kaldı ve elendi. Son olarak 1981-82 sezonunda İtalya'nın Inter Milan takımıyla eşleşen Adanaspor, kendi sahasında 3-1, deplasmanda ise 4-1 yenilerek elendi. Bir kez de Balkan Kupası'na katılan Adanaspor, Bulgaristan'ın Akademik Sportul Student takımıyla oynadı.Ne yazık ki hiçbirinde tur atlayamadı.


Ligde gelen ikincilik ve sonrası
1981-82 sezonunda 4 puan farkla Trabzonspor'un arkasında lig ikincisi olması Adanaspor 'un Birinci Lig' deki en büyük başarısıdır. 1984-1985 futbol sezonunda 2.nci Türkiye Ligi' ne düşen Adanaspor, 1987-1988 futbol sezonunda yeniden şampiyon olarak Türkiye 1.nci Ligi' ne yükselme başarısı göstermiştir. Ekonomik sıkıntıların yoğun olduğu bu dönemde, sürekli yenilenen kongreler, istikrarsız yönetimler, futbol takımına yansıyınca 1990 sezonu sonunda Adanaspor tekrar 2.nci Türkiye Ligi' ne düşmüştür.

SPOR. AŞ ve tekrar 1.lig
1996 yılında, çağın gereği olan yapısal değişikliğe giren Adanaspor, Genel Kurul Kararı ile şirketleş- me yolunda ilk adımı atarak '' Adanaspor Spor Faaliyetleri Aş '' adını almıştır. 1997 - 1998 futbol sezonu sonunda Adanaspor Aş. Futbol takımı yeniden Türkiye 1.nci Ligi' ne yük- selme başarısı göstermiştir. Türkiye 1.nci Ligi' nde güçlü takım olmak için gerekli şartlar araştırılmış, tesisleşme ve altyapı yatırı- mının acil olarak başlatılması kararlaştırılmıştır. 29.06.1998 tarihinde, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile Adanaspor Spor Faaliyetleri Aş arasında imzalanan protokol doğrultusunda '' Adana 5 Ocak Stadı '' 49 yıl süre ile Adanaspor Aş' ne devredil- miştir.. Devir alınan '' Adana 5 Ocak Stadı '' yeniden projelendirilerek, 3 ay gibi kısa bir sürede UEFA standartlarına uygun hale getirilmiştir. Antrenman ve kamp tesislerinin yapımı için gerekli olan arazi araştırması yapılmış, Çıldırım Köyü ya- kınlarında tespit edilen 112.000 m2' lik arsa , 03.08.1999 tarihinde satın alınarak '' Adanaspor Antren- man Tesisleri '' çok kısa süre içinde tamamlanarak hizmete girmiştir.2000-2001 futbol sezonu sonunda 2.nci Türkiye Ligi' ne düşen Adanaspor Spor Faaliyetleri Aş futbol takımı 2001-2002 sezonunda tekrar Türkiye 1.nci Süper Ligi' ne yükselmiştir.

. Adanaspor, ekonomik zorluklar yüzünden 2003-2004 sezonunda önce 2. Lig A Kategorisi'ne, ertesi sezon ise 2. lig B Kategorisi'ne düştü. Ekonomik sıkıntılar nedeniyle maçlara çıkamayan Adanaspor, 3. Futbol Ligi'ne düşünce, kulüp tasfiye nedeniyle kapanma noktasına kadar geldi.

Kentin ileri gelenlerinin araya girmesi sonucu kulüp, Türkiye Futbol Federasyonu'nun 9 Haziran 2006 tarihli toplantısı sonucu yeniden Adanaspor adını aldı. Halen kulüp başkanlığını yürüten işadamı Bayram Akgül'ün takıma sahip çıkmasıyla Adanaspor, 2006-2007 sezonunda 2. Futbol Ligi B Kategorisi'ne, bu sezon da 2. Lig Yükselme Grubu'nun son maçında Pendikspor'u sahasında 4-2 yenerek Bank Asya 1. Lig'e yükseldi.

Turuncu-Beyazlı ekibin Başkanı Akgül, kapanma noktasındayken devraldığı Adanaspor'u bu noktaya getirdiği için oldukça mutlu olduğunu söyledi. Elde ettikleri bu başarılarla yetinmeyeceklerini ve Adanalı sporseverlere daha büyük başarılar yaşatacaklarını anlatan Akgül, "Yeni sezonda da Turkcell Süper Lig'i hedefliyoruz. Bu hedefimizi gerçekleştirmek için elimizden geleni yapacağız." dedi.
5 OCAK stadı


60 kulvarlı 2.000 Kişilik kapalı,7.600 Kişilik Açık olmak üzere toplam 9.600 kişilik olarak yapılarak hizmete girer. Stadyumun zemini Çimdir
1975 yılında 700 kişilik maraton tribünü
1988 yılında 5000 kişilik kapalı tribün inşaatı tamamlanarak hizmete girerek kapasitesi 21,600 e çıkarılmıştır.
İlave kapalı tribün altında 52 metrekarelik 18 adet dükkan, 65 metrekarelik çok gayeli salon mevcut.
Maraton tribünü altında 23,90x15,45 ebatlarında 4 adet çok gayeli antrenman salonları bulunmaktadır.
Işıklandırma sistemleri mevcuttur
2,10 x 1,80 kesitli betonarme box sistemli 2 adet sporcu çıkış tünelleri ve akordeon sistemli açılır, kapanabilir hakem çıkış tüneli bulunmaktadır.
Tesis bünyesinde; 5 adet amir odası, muhasebe, saha komiseri, personel odası, 2 adet kazan dairesi, depo, ışıklandırma kumanda odası, artezyen ve trafo odası bulunmaktadır.
Kapalı tribünde, ses düzenlenmesi, naklen yayın, TRT ve basın bölümleri bulunmaktadır.
4 adet sporcu 1 adet hakem soyunma odaları x WC ve duşları mevcuttur.
Kapalı tribünde 34 WC. 24 adet duş, Açık tribünde 32 WC. 40 adet pisuvar bulunmaktadır.

Adanaspor Tarihine iz bırakan adam.



Adanaspora hayat veren adam.
Adanasporun ne zaman başı dara düşse koşup gelen adam.
Kiprit çak kampanyasıyla Adanaspora tesis kazandıran adam.
Adanasporda hem antrönürlük yapıp hemde kulüp başkanlığı yaparak tarihe geçen adam.
Adanasporun kapanma aşamasına geldiğinde uzanlara devrederek süper liğde mücadele etmesini sağlayan adam.
Federesyonun çeşitli kademelerinde görev alan adam.
Gültekin onayın babası futbolun dueyeni olan adam.
Son günlerde güney kale arkasına ismi verilmesi düşünülen adam.
Velhasıl kelam adam gibi adam Gündüz tekin onay

Adanasporumuzda neler oluyor?




Kampı terkedenler,terkettirenler mutlaka açığa çıkacaktır.

Bir şeylerin olduğu kesin!
Ama bunu bekleyip göreceğiz,bilmediğimiz konu hakkında yorum yapmak konuşmak biz taraftarlara düşmez.
Dileğimiz bu acı olayın bir an önce çözüme kavuşması,bu badireden Adanasporumuzun yara almadan kurtulmasıdır.
Onurumuzla geldik buralara kadar,bundan sonrada onurlu mücadelemizin devam edeceğinden hiç şüphem yok.
Münferit olayların içinde bulunanların mutlaka cezasını çekeceğindende şüphem yok.
Bu olayları gerçekleştirenler bu yolda yalnız yürüyen cesur yürek başkanımızı asla yıldıramayacaklar.
Biz taraftar olarak başkanımızın arkasındayız.

29 Aralık 2008 Pazartesi

Bir zamanların silindir sporu Adanaspor.

O yıllardı adanasporun silindir spor ünvanını aldığı yıllar.

O yıllardı adanasporun liğ birinciliğini çeşitli entrikalarla başka kulübe kaptırdığı.

O yıllardı Adanasporun uefa kupasına katıldığı.

O yıllardı Adanasporun interi Adanaya getirdiği yıllar.

O yıllardı Adanaspor taraftarının Türkiyede ilk kolej takımı ünvanını alışı..

O yıllardı Adanaspor taraftarının türkiyede ilk centilmenlik ödülünü alışı.

İşte o yüzden 1979-80 dönemi hatıralarımızda önemli bir yeri vardır.

İşte o yıllarda gazeteler spor kamu oyu Adanasporumuza silindir spor lakabını takmıştı.

Adanaspor düşünce platformu.


          

Bu bir yalnızlık öyküsünün Adanaspor’un kaderi olmadığının bildirisidir. Biz düşümüzdeki Adanaspor ve Adana spor’u portresini anlatacağız, siz de bu portreyi çizeceksiniz.

Biz kim miyiz?

Biz tribün değiliz… biz taraftar grubu değiliz… biz taraftar derneği değiliz…

Biz akademisyenlerden, eğitimcilerden, hukukçulardan ve doktorlardan oluşan başta Adanaspor olmak üzere Adana’daki tüm spor branşlarının gelişimi, taraftar bilincinin oluşumunu ve Adanaspor markasını yaratmak için düşünce, proje ve tezler üreten; ürettiği düşünce, proje ve tezleri kamuoyuna lanse eden düşünsel bir topluluğuz.

Peki, siz kimsiniz?

Adanaspor’a destek olmayıp da, Adana’nın milletvekiliyim diyen 14 milletvekilinden birisi misiniz?

Adanaspor’a destek olmayıp da, Adana’nın Belediye Başkanı’yım veya adayıyım diyen birisi misiniz?

Adanaspor’a destek olmayıp da, ne olacak bu takımın hali diyen sessiz Adana halkı mısınız?

Adanaspor’a destek olmayıp da, Adana markası yaratmaya çalışan sivil toplum örgütleri misiniz?

Ama en acısı siz içimizden birisiniz… Bu yüzden biz sizi kaybetmek değil, kazanmak istiyoruz.

Biz kızgın değiliz belki biraz kırgınız belki biraz düşünceliyiz, ama asla umutsuz değiliz. Biz umut projeleri üreteceğiz, umut projelerimizi sizle paylaşacağız, Adana markasını yaratmak istiyorsak, bunun Adanaspor’suz olamayacağını görmenizi sağlayacağız.

Bizim bir ütopyamız var; sene 2015 Adanaspor süper ligde, yeni 50 bin kişilik stadında, sezon başında tüm biletleri satılmış, protokol trübünü olması gereken sahipleri ile dolu, Adanaspor’lu aile Adanaspor taraftar orkestrası ile çoşmakta, Adana basını ertesi güne okurlarına haber yetiştirme derdinde… Goller mi artık olmasa da olur…

Gelin bu tabloyu ütopya olmaktan çıkaralım, Adanaspor’a ve Adana Spor’una destek olalım, biz de varız diyelim. Düşünüyorsak, uygulayalım…

Saygılarımızla,

ADANASPOR DÜŞÜNCE PLATFORMU
                                                                  www.turuncuplatform.com